De Van Harenskerk opent haar deuren!

 

Afbeeldingsresultaat voor van harenskerk

 

 

Vanaf 26 mei 2018 is de kerk weer iedere zaterdag open voor publiek. Tot en met 29 september bent u elke zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom. U kunt gewoon naar binnen lopen om een kijkje te nemen in onze prachtige historische kerk. 

 

De Commissie Open Deuren (COD) biedt u de gelegenheid om in eigen tempo en vrijheid of aan de hand van een deskundige rondleider de kerk te bezichtigen. Voor de aanwezigheid van een rondleiders is het raadzaam vooraf even contact op te nemen met mevrouw Cuperus op telefoonnummer 0518-401890. 


Groepen kunnen zowel tijdens als buiten de openingsuren in de kerk terecht. De kosten voor een rondleiding buiten de openingstijden bedragen €1 euro per persoon. Binnen de openingstijden staat het u overigens vrij een gift te doen voor uw waardering en voor bijdrage aan onderhoud van de kerken van de stichting. Nadere informatie kunt voor een rondleiding kunt u verkrijgen door vrijblijvend contact op te nemen met Minke Cuperus op 0518-401890. Informatieaanvragen per email kunnen eveneens worden gericht aan Minke Cuperus op al.cuperus@ziggo.nl 


U bent van harte welkom!

 

 Afbeeldingsresultaat voor van harenskerk

 

De Van Harenskerk in Sint-Annaparochie neemt op het Bildt een bijzondere plaats in. ’s Zomers stappen fietsende passanten van hun pedalen om een kijkje te nemen in de kerk. Bussen vol Belgen rijden hele einden om, omdat ze graag het bijzondere interieur willen bewonderen. 

 

Binnen is er veel dat de aandacht trekt. Neem alleen al de prachtige preekstoel, zo wordt aangenomen een geschenk van de koninklijke famile Oranje-Nassau. en een van het mooiste houtsnijwerk in ons land. Met aan de ene kant Mozes en de stenen tafels en aan de andere kant een prachtig uitgesneden pelikaan, die haar kinderen voedt met haar eigen bloed. Neem ook de rijkelijk versierde grafkapel van de Van Harens waarin de diplomaat en ambassadeur Willem van Haren en zijn nazaten liggen begraven. 

 

Tijdens de recente restauratie in 2016 zijn ook interessante grafstenen van onder de houten vloer aan het licht gebracht. De commisie en Alde Fryske Tsjerken hebben de nieuwe vloer om de grafstenen te plaatsen zodat deze weer te bezichtigen zijn. Grote stenen met afbeeldingen van ridders, met de vier stadia van het leven en met namen van bekende Bilkerts uit vorige eeuwen. Sinds kort heeft ook het oude torenuurwerk een plekje gevonden tussen de pilaren.


Rembrandt en Saskia hebben ooit over deze stenen gelopen en het tikken van de klok kunnen horen toen ze elkaar hun ‘jawoord’ gaven. Jawel in Sint Annaparochie werd het kerkelijk huwelijk op den 22ste juni 1934 voltrokken en groots gevierd. 


De Van Harenskerk, het bezoeken meer dan waard.


 


 

 

 

 

 

 

 

Agenda

8 APRIL 15:00

Trekzakgroep De Harmonica's

 

27 MEI 15:00

Kees Kuiken - De Patriottentijd 

 

4 JULI 20:00

Baukje Fennema - Dijk van een verhaal

 

16 SEPTEMBER 15:00

Bauke van der Woude & Campbell Forbes